657-admin - 06.03.19

Resirkulert sittelykke fra Snøhetta

Ambisjonen med Snøhettas plastprosjekt er å endre synet på plast som bare søppel, til å være en verdifull ressurs med potensiale til å bli nye produkter. Forskningen har ikke bare resultert i nye måter å tenke på, men også resultert i blant annet et pedagogisk plastlaboratorium og faktiske produkter av resirkulert plast.

Sammen med møbelprodusenten Nordic Comfort Products AS (NCP) på Hemnesberget i Nordland, har Snøhetta utviklet stolen S-1500, som har et av markedets laveste karbonfotavtrykk.

Bjornar Ovrebo

100 prosent nordnorsk

I 2017 mottok Snøhetta en generøs pengesum fra Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) i regi av Design og arkitektur Norge (DOGA) for å samle tverrfaglig kompetanse om gjenvunnet plast, øke bevisstheten i bransjen og koble dette til reell produktutvikling. Daglig leder i NCP fikk nyss om Snøhettas plastprosjekt og tok kontakt. Slik startet reisen fra plastavfall på Helgeland til en elegant Snøhetta-stol produsert på Hemnesberget. Stolen ble lansert på møbelmessen i Stockholm i februar.

Stolen er laget av 100 prosent resirkulert plast fra den lokale fiskeoppdrettsnæringen i Nord-Norge, med en ramme av resirkulert stål. Det observante øye vil se at stolen er et strukturelt redesign av Bendt Wings klassiske stol R-48, som ble produsert av NCP på slutten av 1960-tallet og solgte mer enn 5 millioner eksemplarer bare i Norge.

Fiskeoppdrettsselskaper som Nova Sea og Kvarøy Fiskeoppdrett har gitt NCP gamle garn, tau og rør i stedet for å kaste dem. Videre ble materialet behandlet og malt til plastgranulat som kan støpes til alle slags former og produkter. Når noens avfall får verdi hos noen andre, da er det vel ikke søppel lenger? One man’s trash is another man’s treasure.

Foto: Bjornar Ovrebo

Naturlige farger

Med denne blandingen av plast og den spesielle produksjonsmetoden vil hver stol få egenartede varianter av den matte smaragdgrønne marmorlignende strukturen. Derfor kan vi si at stolen er masseprodusert, men likevel unik.

Plasten kommer i grønne, gule og mørkeblå nyanser som sammen danner fargen til en edelsten. En slik vakker fargekombinasjon eliminerte tanken på å skulle tilsette farge i produksjonsprosessen.

Foto: Bjornar Ovrebo

Man har misforstått materialets evner dersom plast brukes i produkter med kort levetid. Plast er et godt materiale i bruk av produkter som er ment å vare lenge. Snøhetta viser med S-1500 et godt eksempel på hvordan vi kan ta i bruk plast som allerede er produsert men ikke lenger har noe formål, og sette det i live formet som et nytt produkt. Det internasjonale arkitektfirmaet håper kunnskapen som har utviklet seg gjennom prosjektet vil gi nye muligheter for bransjen innen miljøvennlig produktdesign.

Det håper vi også.

Fakta om plast

Plast er slitesterk, vanntett og lett. Det kan være både mykt og fleksibelt eller hardt og solid. Det kan farges, og råtner ikke. Plast er relativt rimelig å produsere, og blir derfor ofte valgt fremfor dyrere materialer. Bruken av plast har økt betydelig siden 1960-tallet, og har raskt tatt over for andre materialer i en rekke bransjer. Produksjon og salg av plast forsterkes av en økende global etterspørsel, og har en betydelig miljøpåvirkning. Den ekspansive bruken knyttes til miljøproblemer som økt drivhuseffekt, forurensning og forsøpling.