Anine - 04.02.22

6 teknologibegrep du må kunne i 2022

På et par måneder har flere bransjer omfavnet metaverse, VR, AR, XR, blockchains og NFT´s én etter én. Hvis det var én ting 2021 viste oss, så var det hvor raskt samspillet mellom teknologi og økonomi kan forandre seg. Det er kun ett år siden NFT var ordet alle snakket om. Mange mente det bare var en trend, mens andre mente dette bare var en smak på hva fremtiden har å by på i det store metaverset. Med bistand og råd fra våre eksperter og co-workere skal vi på 657 Oslo hjelpe deg forstå hvordan du best kan navigere og dra nytte av den nyeste kreative teknologien. 

Metaverse

Kort forklart er Metaverse ment til å være en virtuell verden hvor folk kan, jobbe, spille, og shoppe fra hvor de vil i verden ved hjelp av virtuelle briller, telefonen eller en laptop. Det er umulig å si hvor metaverset starter og stopper. En stor del av det har nok ikke blitt lagd enda. Allikevel kan vi se tegn på at fremtiden kommer til å bestå av to virkeligheter, den fysiske vi lever i – og metaverset. Med hjelpemidler som digitale avatars, AR briller og headsets kan vi lure sansene våre til å føle at opplevelsene våre i metaverset føles virkelige. 

For bedrifter betyr dette enorme muligheter for å tilgjengeliggjøre seg for et publikum som deltar inne i metaverset for å oppleve, knytte nye relasjoner, bli underholdt og engasjert. Det fjerner den fysiske avstanden og åpner opp for et innblikk som før kun har vært reservert spesielle gjester. Og det er ikke så virkelighetsfjernt som du skulle trodd. Universal music utvikler en full-digital supergruppe basert på NFT-kunstverk kalt Kingship.

Tilbake i 2018 lanserte kleskjeden Carlings en heldigital 3-d motekolleksjon kalt Neo-ex som utfordrer hvordan vi ser på mote. Ved å laste opp et bilde skreddersyr Carling sin digitale skredder plagget til hver kunde som kan poste bilder i klærne. Så det er kanskje ikke virkelighetsfjernt at du en dag i fremtiden kan ta på deg AR-brillene dine hjemme i stua og finne deg selv på første rad når Apple lanserer det nyeste produktet. Eller Balmain viser kolleksjonen sin under Paris Fashion Week.

Det er også mange som er i mot denne utviklingen og viser til serier som Black Mirror som et skrekkeksempel på hvor vi kan ende opp. Men uansett hva du personlig føler om utviklingen, så blir det vanskelig å ignorere Metaverse i 2022.

Virtuell Virkelighet

Virtuell virkelighet er sikkert et begrep mange er kjent med, men la oss ta en kort oppsummering for ordens skyld. Virtuell virkelighet er en alternativ virkelighet som konstrueres gjennom spesiallagde VR briller med funksjoner som gir brukeren en altoppslukende opplevelse. Brillene kan brukes til videospill, chatting eller bare gi brukeren muligheten til å rømme til et avslappende sted. Vi kan regne med å se en del store firmaer ta dette i bruk i 2022, blant annet som et alternativ til Zoom og Google Meet for videomøter. Brukeren lager seg en avatar og blir plassert i en virtuell virkelighet hvor det er mulig å snakke og bevege seg rundt i dette universet ved hjelp av avataren som blir opprettet. Ved å knytte flere virtuelle virkeligheter sammen blir de en del av det store metaverset.

Metaverse NFT virtuell virkelighet
VR briller er en stor del av den virtuelle virkeligheten i metaverse. Foto: julia-m-cameron

Augmentert Virkelighet

AR og VR kan fort blandes. VR står for virtual reality, mens AR står for augmented reality. AR blander objekter fra virkeligheten med fantasi. Et godt eksempel er Pokémon GO, som tok verden med storm sommeren 2016, hvor du kunne plassere Pikachu i stuen din. Dette er kanskje den mest kjente bruken av VR. Vi ser også at Snapchat og Instagram bruker mye av den samme teknologien i sine AR filter.

Augmentert virkelighet-teknologi brukes nå av flere bransjer, for interiørdesignere kan de blant annet plassere og se hvordan et design kommer til å se ut i virkeligheten. Denne teknologien finnes nå også på forskjellige sider, hvor man kan åpne kameraet på telefonen og se hvordan en sofa hadde sett ut i stua. Augment virkelighet hjelper oss med å se visjonen av noe, dette kan være stort i flere bransjer, spesielt ettersom så mye av dagens handel foregår på nettet.

Mixed Reality

Mixed reality også kjent som XR er en blanding av AR og VR, også sett som en utvidelse av augmentert virkelighet. I følge Global Newswire –  kan vi forvente en massiv økonomisk vekst for XR de kommende årene. For å best forklare det, se for deg dette scenarioet: Du sitter på kontoret og alt ser normalt ut, men du har også adgang til digitale dokumenter som du kan jobbe med. Mixed Reality er under utvikling og det oppdages stadig nye muligheter for hvordan det kan brukes. Et eksempel på dette er Microsoft sin HoloLens, som forklares som en ergonomisk, trådløs holografisk enhet med bedriftsklare apper for å øke brukernøyaktigheten og utdataene. De fokuserer på produksjon, helsesektoren og utdanningssektoren. Les mer om HoloLens her. Det blir spennende å se om andre teknologigiganter følger etter i 2022.

Metaverse NFT virtuell virkelighet
Foto: ali-pazani. Virituell virkelig og mikset virkelighet kan være en del av fremtiden vår

Blockchain

Blockchains, eller blokkjeder på norsk, er egentlig en slags distribuerte databaser der ingen individuelle noder kontrollerer nettverket, og der alle nodene i nettverket har tilgang til den samme informasjonen, og sjekker at denne er rett. Dette resulterer i et veldig robust nettverk der mange noder kan fjernes, ødelegges eller korrupteres uten at nettverket ødelegges. Les mer om hvordan blokkjeder fungerer her 

Innen finans er det spådd til å bli den store “bankdødaren” siden alle kan etablere banking uten en fysisk bank. Det finnes ingen autoritær makt. Så det er kanskje ikke så rart at teknologien blir fryktet og hedret av mange. Det spørs litt hvilken side du står på.

Metaverse NFT virtuell virkelighet
Foto: olya-kobruseva – Blockchain er en viktig del av metaverse

NFT

I 2021 intervjuet vi Edmond Yang fra Oslo Digital om NFT i kunstverden og hvilke fremtidsutsikter han trodde det hadde. Les intervjuet her.

Non-fungible tokens, på norsk, er vel kort og greit «noe som er unikt og ikke kan erstattes-token». Kontra kryptovaluta, f.eks bitcoin, som du kan kjøpe deler av, er NFT udelelig, og eksisterer kun som en hel. l denne token, er det en peker på hvor den digitale filen ligger (kan være hva som helst, video, bilde, musikk, etc), samt all transaksjonene som har blitt gjort. Det vil si at hvis du har laget en NFT, kan du følge med hvem har solgt den videre til evig tid. Du kan også programmere at du får provisjon på resalg. Alt dette kan ikke endres på, og gjør at det er attraktivt for kreatører å lage sine kunst (les bilde, video, tekst, musikk eller andre digitale filer) om til NFT.”
– Edmond Yang fra Oslo Digital