657-admin - 19.10.21

Hva er egentlig NFT og kan det brukes til mer enn krypto-kunst?

I starten av 2021 begynte begrepet NFT å dukke opp overalt. Se for deg en fremtid hvor du defineres etter hva du har brukt penger på. En digital lommebok som er åpen for alle å se hva som karakteriserer deg som person. En markedsførers drøm eller mareritt? Vi tok oss en prat med Edmond Yang i Oslo Digital, en av våre co-workere her på 657 om hva NFT og kryptokunst egentlig er og hva slags muligheter og utfordringer teknologien fører med seg – og hvilke bransjer som burde følge ekstra godt med på utviklingen fremover.

Edmond Yang NFT Art
https://foundation.app/@edmondyang

Hei Edmond!
Kan du fortelle kort og enkelt hva non-fungible tokens er?

Non-fungible tokens, på norsk, er vel kort og greit «noe som er unikt og ikke kan erstattes-token». Kontra kryptovaluta, f.eks bitcoin, som du kan kjøpe deler av, er NFT udelelig, og eksisterer kun som en hel. l denne token, er det en peker på hvor den digitale filen ligger (kan være hva som helst, video, bilde, musikk, etc), samt all transaksjonene som har blitt gjort. Det vil si at hvis du har laget en NFT, kan du følge med hvem har solgt den videre til evig tid. Du kan også programmere at du får provisjon på resalg. Alt dette kan ikke endres på, og gjør at det er attraktivt for kreatører å lage sine kunst (les bilde, video, tekst, musikk eller andre digitale filer) om til NFT.

Men du spør, hva er poenget?

Et banal eksempel er at du kan ta et bilde av Mona Lisa, så printe det, henge på veggen, men du eier ikke originalbildet, heller ikke rettighetene til å publisere/lisensiere bort. Ja, du kan laste ned et JPG-bilde gratis som er lagd ut for salg for flere millioner kroner på et av markedsplassen, men ingenting gir deg eierskap til det. At noen vil kjøpe en digital fil for masse penger i det hele tatt, er et annet spørsmål, men mer om det senere. Som i den fysiske verden kan alt være kunst, så kan alt digitalt være kunst. 

Eneste måten å verifisere den rette eieren, er kun på blockchain, dette gir autentisitet for merkevare og kjøpere.

Aha! Så spennende! Så hva er din personlige erfaring med NFT, som digital kunstner?

Jeg hoppet på NFT-toget i mars, og har solgt et par. Synes allerede jeg var litt sent ute. Merker også at majoriteten av kjøpere (og spekulanter) er fra USA, og det er hovedsakelig Twitter og Clubhouse mange promoterer seg i, så de som har en mange tilhengere fra før i disse kanalene, har det blitt lettere å få sine kunst solgt. Jeg er på de fleste plattformene som Enter.art, Known Origin, Foundation, Opensea, og Hic et Nunc. Det koster litt å lage en NFT, så det viktig å finne riktig plattform og målgruppe. Via maskinlæring og input av analoge malestrøk, genererte jeg en animasjon som ga et spennende uttrykk og minte seg om et blødende hjerte, disse kan kjøpes på Foundation. Selv har jeg tatt en liten pause i noen måneder, men skal starte opp igjen så fort jeg har litt mer tid.  

Hypen har jo dabbet litt av siste tiden, og det er kanskje mindre støy nå. Det er mer kvalitet i markedet nå.

Edmondyang NFT art
Her kan du kjøpe Edmond sin kunst

Gratulerer! Dette gleder vi oss til å se mer av. Er det noen negative sider ved NFT vi burde være oppmerksomme på?

Siden hver transaksjon skal registreres i blockchain-plattformen til Ethereum så tar det mye prosessorkraft dermed my elektrisitet,  dermed er NFT ikke veldig bra for miljøet generelt. Det er estimert i dag, ifølge Digiconomist sine nettsider, så bruker Ethereum mer energi årlig enn hele Danmark gjør til sammen. At NFT har blitt så populær å kjøpe / selge siste tiden, har nok økt energikonsumet betraktelig. 

En annen side er at hvem som helst i dag kan lage en NFT av hva som helst, legge det opp og selge i markedsplassene. Så man kan komme tilbake til spørsmålet hvem som faktisk eier rettighetene fra start. Feks ble WU TANG CLAN ble beskyldt å ha «stjålet» et artwork fra en designer og solgt det som NFT, med litt modifikasjoner. 

Hvilken bransje tror du er den neste vi ser omfavne NFT´s?

Vi er fortsatt veldig i startfasen, og mange vet ikke hvordan eller hva man skal bruke NFT til. Det er dog en unik mulighet for store merkevarer å komme nærmere med sine følgere, ved å “mynte” en NFT for salg. Det startet med små samleobjekter  collectables) fra ukjente kunstere, til Twitter auksjonerte sin først tweet til $2.9 millioner. 

For enkel-kreatører er dette en viktig steg for å selge og ha fulle rettigheter til sine kreasjoner. Det er umulig å spå hvilken bransje som er den neste, men jeg ville ha satset mest på klesbransjen med en miks av fysiske klær og digitale. Det har allerede blitt gjort en del av, og det kommer til å bli mer mainstream.

“Right now, fashion being sold via NFT is fashion as art, and not necessarily fashion as a utility,” says Cathy Hackl, CEO of Futures Intelligence Group

Les mer her om hvordan luksusmerkene benytter seg av NFT i dag 

Sleep on it or get on it ?

Teknologien har kommet for å bli, og det er tar ikke lange tiden før det går full mainstream. I fremtiden vil alle lett kunne se på hverandres wallet og hva man har kjøpt, som igjen vil definere / karakterisere personen. Vi ser også at mange store merkevarer alt fra Lamborghini, Vogue, VISA, Coca-Cola, Burberrry til fotballspilleren Messi omfavner NFT.  Når det tradisjonelle auksjonshuset, Sothebys fra 1744, kurere så mange NFTer i sin portefølje, holder digitale auksjoner, selger for mange millioner USD, så mener jeg at de fleste bransjer bør utforske dette mer.  – Man kan selge alt med en god story.

Videotekst: Via maskinlæring og input av analoge malestrøk, genererte jeg en animasjon som ga et spennende uttrykk og minte seg om et blødende hjerte, disse kan kjøpes på Foundation

Mer om Edmond Yang

https://foundation.app/@edmondyang

https://knownorigin.io/edmondyang

https://www.hicetnunc.xyz/tz/tz1U8doYLzSnzGXvpjTEpkUXUmTtQ31jQV7B/creations

https://opensea.io/edmondyang

instagram.com/edmondyang/

Du liker kanskje også:
Creative Tech Hunt 2021