657-admin - 04.02.19

«Det er Norge (og 54 andre land) i rødt, hvitt og blått.»

Det er 2020, sommer, sol. Men du sitter inne og fokuserer på én ting – TV-skjermen. For det er OL i Japan. Det er åpningsseremoni, og du har akkurat vært gjennom et forrykende show av geishaer og japansk folkemusikk. Så kommer øyeblikket du har ventet på siden avslutningsseremonien i Pyeongchang fire år tidligere: innmarsjen. Ikke at du bryr deg om utøverne eller idrett i alminnelighet. Du er her for å analysere flaggdesign.

Hvorfor lærer du aldri? OL etter OL ender du opp like skuffet over den manglende kreativiteten. Også denne gang er åpningsseremonien en skuffelse. Du er så lei av fargekombinasjonen rødt, hvitt, og blått, og det føles kleint å rope «det er Norge i rødt, hvitt og blått!» når vi tar et gull. Fordi det er 54 andre nasjoner med flagg i disse tre fargene.

Så la oss gjøre OL-seremonien i 2020 mer kreativ. La oss gjøre det fint å hyle ut de norske fargene igjen. Hvordan gjør vi det? Ved å få alle de andre deltakernasjonene til å tenke litt mer som Jamaica.

Utenfor boksen (rektangelet)

Hvor er det røde? Det blå? Det hvite? Jamaica er det eneste landet i verden hvor ingen av disse tre fargene er representert i flagget. Hvorfor Usain Bolt vant alt? På grunn av fargene.

Eller så burde alle vært litt mer som Nepal, som ikke er like firkantet som resten av verden.

Hvorfor kan ikke flere nasjoner gjøre som Nepal, og gå utenfor boksen? Alle flagg trenger ikke å bestå av to triangler, men hva med et sirkulært flagg? Hvorfor dropper ikke vertsnasjonen, Japan, den hvite rammen og  går bare for den røde sirkelen? Bare dette ville styrket verdens tilsynelatende kreativitet.

Det første trapesformede flagget?

Så vi har sett at det ihvertfall er mulig å ha flagg som går utenfor normen, og det er vanskelig å skulle tenke seg til hvorfor i alle dager verdens mange flagg er så like. Det finnes et hav av både fargekombinasjoner og former, men likevel skal alle holde seg til det trygge og velkjente.

Hva om Norge blir med på den nepalesiske og jamaicanske revolusjonen? For eksempel, hva om det norske flagget hadde vært trapesformet?

Eller hva om vi også legger vekk det tradisjonelle og kjører det første trapesformede flagget i pastellfarger?

Hva om vi, lille Norge, kan være med på å gjøre åpningsseremonien i Japan i 2020 litt mer kreativ? Hadde ikke det vært fint?

“Det er Norge i oransje-ish, hvitt og rosa!”