657-admin - 27.03.19

1919 møter 2019

Eventyret begynner i det du trår over dørstokken til det bemerkelsesverdige hotellet som skal bli starten på din oppdagelsesreise. Amerikalinjen har tatt vare på det som var, samtidig som hotellet ønsker at gjestene skal kunne skape nye historier i hjertet av Oslo. Den levende historiebanken åpnet dørene 15. Mars.

Det ikoniske bygget tar oss tilbake til 1919, da Andreas Bjercke og Georg Eliassen ferdigstilte bygget i nybarokk stil og forventningsfulle nordmenn krysset Atlanterhavet med Den Norske Amerikalinje til mulighetenes land. Bygget som da var linjens hovedkvarter har nå, 100 år senere, gjenoppstått som et høyst unikt boutiquehotell med det beste av det gamle og det nye Oslo, skapt et sted hvor drømmer kan leve. “Her verdsettes alle typer reiser, for vi vet at det er reisene som gjør livet rikere. Her blandes det Amerikanske mangfoldet med den Norske eventyrlysten”, sies det på hotellets nettside.

Kritt Arkitekter står for omgjøringen av det som de seneste årene har vært et kontorbygg. Sammen med finske Puroplan, som har utarbeidet intreøret, blåses det nytt liv i bygget som skal tilby 122 historiefortellende rom og suiter. Hotellet tilbyr også gjestene fabelaktige eventyr gjennom Atlas Brasserie og Café, klubblokalet Gustav, cocktailbaren Pier 42, et treningsrom og en frodig bakgård til den som trenger en pause fra oppdagelsesferden. Unike objekter fra Amerikalinjens rike historie utsmykker alle hotellets oppholdsrom.

Det opprinnelige bygget er godt bevart, med originale innganger, vinduer, fasadedetaljer og materialbruk. Det vil si at også innvendig hovedstruktur bevares med tre trapperom, midtkorridor og en rominndeling som er i samsvar med vindusplasseringer i ytterveggene. Enkelte enestående rom, som fortsatt har originale detaljer og himlinger, er beholdt og utnyttes til større hotellrom og suiter.

Byggets høye arkitektoniske verdi, både gjellende eksteriøret og interiøret, vil ved en oppgradering og bruksendring bli bevart for fremtiden. Ikke minst vil en ombygging fra kontorer til hotell i større grad gjøre det historiske bygget tilgjengelig for publikum.

Nå som da starter mulighetene på Amerikalinjen.

—0—

FAKTA

Hotell Amerikalinjen

Arkitekter: Kritt Arkitekter

Oppdragsgiver: Choice/ Sparebank 1

Adresse: Jernbanetorget 1, Oslo

Areal: 6000 m2